Snittblomster og stell

Fleur4314 views

Blomster for å skape glede og trivsel

Blomster har helt siden oldtiden blitt brukt som et middel til å skape glede og trivsel for oss mennesker. Ikke minst i vår tid med jag og mas har vi et sterkt behov for å ta litt av det friske naturen har å by på inn i huset vårt. Vi har en lang og tung høst og vinter som også gjør sitt for å øke dette behovet!

Når vi har kjøpt eller fått blomster ønsker vi å ha glede av dem så lenge som mulig, derfor er det så viktig å få mer kunnskap om hvordan de ulike snittblomstene skal behandles.

For at holdbarheten skal være maksimal er det svært viktig at alle som har med blomstene å gjøre steller de riktig. Så både gartneren, grossisten, detaljisten og du som forbruker må følge de riktige anvisningene for at blomstene skal holde seg maksimalt.

Gode råd for stell av avskårne blomster

Har blomsterbutikken snittet dine avskårne blomster og pakket de med vann på stilkene, skal det ikke være nødvendig for deg å snitte dem på nytt. Du kan bare sette de i vann m/holdbarhetsmiddel på et kjølig og mørkt sted (6-8 grader er optimalt for de fleste avskårne blomster). Her kan de trekke godt med vann i ca. en times tid, før du setter de på plass.

Ferdige buketter (buketter du plukker fra bøtter) er som regel ikke snittet godt nok på butikken, så de må du snitte på nytt hjemme. Det er ikke alle som klarer dette på en skikkelig måte, hvis du ikke har litt trening da..

Tips: kjøp deg en god tapetkniv (mange blomsterbutikker selger slike) og spør de på blomsterbutikken om å vise deg hvordan det skal gjøres. De er sikkert mer enn villig til å gjøre det. Det er jo også i deres interesse at blomstene dine holder seg godt.

For et lite beløp åpner de fleste blomsterbutikker de ferdige bukettene og snitter blomstene for deg. Du kan også få satt til andre blomster i buketten hvis du ønsker det. 🙂

Her ser du noen kniver som jeg synes er gode å snitte med  

images-5images-2

Disse fargerike «knivene» lover å snitte et perfekt snitt på sekundet. Jeg har ikke forsøkt en slik, men den ser smart ut.

NB: husk å ha ekstra knivblader og bytt i tide!!  🙂

All-in-one-Colors3images-1
 

Slik snitter du dine avskårne blomster

Det er som sagt viktig at du bruker en skarp kniv (blomsterkniv/tapetkniv). Ikke bli fristet til å ta det du har for hånden der og da, som for eksempel din beste grønnsakskniv eller kjøkkensaksa! Det ødelegger stilkene og lukker porene!!


Snittflaten
 skal være ren og med et rent skråsnitt (45 grader).

Snittflaten trenger ikke være så veldig lang (basert på forskning), da dette bare er med på å gi grobunn for bakterier. (Det er nok heller et viktig estetisk element for oss blomsterdekoratører) 😉


Snittet skal ikke ha en ”leppe”/bladslire
 som også fører til forurensning av vannet..

Du kan minske fordampingen ved å fjerne alle overflødige skudd og blad, men ikke overdriv slik at blomsten ser helt ribbet ut. 😉 Dessuten trenger blomsten en viss mengde blad som hjelper til med oppsugingen av vann gjennom stilkene.

Løkblomster som f.eks. tulipaner snittes rett av da disse trekker lett opp vann og fra hele stilken. Her må du heller dempe vannopptaket ved å ha mindre vannmengde i vasen.

  • Ingen blader skal være i vannet, da det fører til forurensning/bakterieflora som vil kunne tette til sugekanalene. Vannforurensning er også en av de viktigste årsaker til visning.

  • I gjennomtrekk og i rom med varm og tørr luft, kan fordampingen bli så stor at blomstene blir slappe nesten med en gang de er satt der.

  • Blomster må dessuten aldri stå i sol eller for nær ovner, da dette fører til at vevstemperaturen og fordampingen i blomsten blir for høy, som igjen fører til uttørking/visning.

Vanntemperaturer

  • Løkblomster som for eksempel Tulipaner, Iris, Ranunkler og Påskeliljer skal ha kaldt vann.

  • Blomster med urtaktige stilker som for eksempel Gerbera, Fresia, Alstromeria, Anthurium og Nelliker skal også ha kaldt vann. (tidligere sa de lærde at de ville ha lunkent vann)

  • Blomster med treaktig/vedaktig stilk som for eksempel Roser, Mimosa, Viburnum og Euphorbia (rundt 40-45 grader)

Husk: Rett etter at du har snittet og satt blomstene i vann, bør de settes kjølig (ca. 6-8 grader) i ca. 1 time for lettere å trekke vann


NB: Det er viktig å kontrollere at temperaturen på vannet ikke er for høy, for allerede ved 54 grader begynner urtaktige stilker å råtne.


 
Lettere vanntilførsel

Avgjørende for blomstenes holdbarhet er også hvor godt de suger opp vann. Det blir vanskeligere for blomster å ta opp vann etter å ha ligget tørr noen minutter. Det som skjer er at snittflatene blir tørre og det kommer luft i sugekanalene. Det danner seg også en hinne eller sårflate på snittflaten ganske raskt etter snitting. Denne hinnen må skjæres vekk slik at karstrengene/sugekanalene ikke blir hindret i å trekke opp vann.

NB: Sett derfor blomstene i vann direkte etter snitting!

  • Ren vase og rent vann er svært viktig!

  • Rengjør vaser med klor – drep bakterier og mikroorganismer – gå til angrep!

  • Har du ikke benyttet holdbarhetsmiddel i vannet, bør du skifte dette hver dag.

 Hvorfor holdbarhetsmiddel?

Holdbarhetsmiddel motarbeider bakterievekst og gir næring/sukker til blomstene.

Sukker/Karbohydrater fra holdbarhetsmiddelet:

  • hjelper blomsten å utvikle seg bedre

  • fargene holder seg bedre og gir bedre duft

  • knoppene utvikles

  • styrker hver celle i blomsten, slik at den får spenst og holder seg ung og frisk lenger.

  • Mindre var på etylen, virker som et immunforsvar

  • holder vannbalansen i orden, blomstene kan ta opp nok vann fordi den holdes i kondisjon.

Svak syre/klor fra holdbarhetsmiddelet motarbeider bakterievekst

DSCF7597
Yndige Ranunkler

Romtemperatur

Desto høyere temperatur, desto raskere går livsprosessene, og jo kortere holdbarhet får blomstene.

Setter du dine avskårne blomster kjølig om natten og når du ikke er hjemme, forlenger du derfor deres levetid betraktelig! 🙂

I gjennomtrekk og i rom med varm og tørr luft kan fordampingen bli så stor at blomstene blir slappe nesten med en gang de er satt der.

Har du muligheten til å senke temperaturen i rommet og bruse litt over bladverket med en dusjflaske unngår du dette.


Blomster må dessuten aldri stå i sol eller for nær ovner
 da dette fører til at vevstemperaturen  og fordampingen i blomsten blir for høy, som igjen fører til uttørking/visning.

Uttørking – tap av vann

De fleste friske planteprodukter inneholder omkring

90% vann. Ved uttørking blir de mindre saftspente og holdbarheten nedsettes.

Allerede ved et vekttap på 5-10% ser produktene visne ut.

Skade

Når en plante eller blomst har fått skade på seg, skjer forråtnelsen mye hurtigere og det oppstår en bakterieflora i vannet.

Bakteriene tetter ofte snittflaten til blomstene.

NB: Vær derfor oppmerksom på å fjerne alle skadede plantedeler.

Etylenkilder

Sett aldri blomster i nærheten av frukt da etylengassen som frukta utskiller fører til en raskere nedbrytning av blomstens levetid. Epler, pærer, bananer, avocado, tomat, melon og plommer skiller ut mye etylen. Nelliker er spesielt følsomme, men også andre blomster visner fort når frukt står i samme rom.

Andre kilder som gir fra seg etylengass: 

Egenproduksjon i blomsten, råtnende/visne, gamle blomster, grønnsaker,  eksos,

sigarettrøyk, avfall/søppel, stress, soppangrep.

Etylenskader kan gi:

  • blomst og knoppfall

  • visning

  • bladgulning

  • blader som faller av

  • generelt raskere aldring


Kortreiste blomster

Norske snittblomster har kort vei fra produsent til forbruker.  🙂

Dette gjør at kvaliteten sikres og at du kan få lengre nytelse av blomstene du kjøper.

Følger du samtidig tipsene for snittblomster, kan du ha blomstene lenge. 🙂

 

Forskning

Forskningen på blomsters holdbarhet er intensiv og det kommer stadig nye fremskritt.

Her i Norge er det landbrukshøyskolen på Ås som står for en del forskning.

En annen del av forskningsresultatene kommer fra Sprenger Instituttet i Nederland.

Test deg selv! 🙂 Hvor mye kan du nå om stell av snittblomster? 😉

1. Hvorfor er det så viktig å benytte en skarp kniv når man snitter blomster?<

For å få en glatt snittflate uten at ledningstrådene blir skadet, og slik at vannoptaket blir maksimalt.

2. Hva skjer hvis blomstene ikke kommer i vann direkte etter snitting?

Snittflaten blir tørr etter bare noen minutter og det kommer luft i sugekanalene.

Det blir vanskelig for snittblomsten å  ta opp vann. På snittflaten danner det seg en hinne eller sårflate ganske fort. Denne hinnen må skjæres vekk slik at ikke karstrengene blir hindret i å trekke opp vann.

3. Hvorfor er det så viktig å ikke få blader i vannet?

Blader fører lett til forurensning av vannet og som igjen vil tette til sugekanalene.

Avfallsstoffene – danning av polyfenoler – blokkeringsstoffer. Dette er restprodukt etter forbrenning og okydasjon.

Stoffene samles i karstrengene og tetter til disse.

4. Hvorfor er det så viktig å unngå fordamping av avskårne blomster?

Sterk fordamping fører til kortere holdbarhet. Det skjer en raskere nedbrytning av blomstens reserver(karbohydrater, fett og proteiner)

Fordamping/ vannmengden i blomstene kan bli så lav at det fører til uttørking.

Blomstene blir slappe og klarer ikke å ta igjen/trekke opp den tapte vannmengde. De blir slappe og henger med ”nebbet”.

5. Hva kan gjøres for å minske fordampningen av avskårne blomster?  Hva må man unngå?

Start varebehandling så raskt som mulig etter å ha fått de i ”hus”.

Snitt blomstene og sette de direkte i vann, så på kjølerom.

Man unngår en del fordamping ved å fjerne all overflødig skudd og blad.

Innpakking, men unngå kondens.

Er det varmt i rommet kan man senke temperaturen slik at luftfuktigheten vil øke.

– Passende temperatur og luftfuktighet demper fordampingen.

Unngå gjennomtrekk.

6. Hvorfor skal ikke blomster stå i solen eller for nær varmekilder?

Kan lett føre til at vevstemperaturen og fordampningen blir for høy, som igjen fører til uttørking.

7. Hvorfor skal ikke blomster og frukt oppbevares sammen? 

Frukt utskiller etylengass som fører til raskere nedbrytning av blomstenes levetid.

Kjære leser! 🙂

Lykke til med dine snittblomster!

Hilsen Fleur

Legg gjerne inn en kommentar