Påskegult blomsterfat
Gult er kult, spesielt til påske! 😉
Forleden fikk jeg lyst til å male et «gammelt» fat jeg hadde liggende i boden. Formen på fatet har jeg alltid likt, men ikke den grumsete brunfargen. Ettersom det snart er påske og full vårstemning, gikk jeg for knall gult. Her kan du se bilder av fatet og hvordan jeg enkelt dekorerte det med små glassflasker med snittblomster. Du har kanskje selv en gammel trekasse, fat, brett eller lignende som du kan male i en frisk og vårlig farge? En skikkelig fargebombe på bordet til påske er vel ikke å forakte? 😉 Blomstene i dette innlegget er fra Floriss og MesterGrønn.
En liten boks med hobbymaling (Panduro) holdt helt fint til dette fatet. Har du spreke og vårlige malingsrester kan du jo bruke det. 🙂
Slik ble fargen på fatet, skikkelig kul påskegul 🙂
Her er snittblomstene jeg benyttet i dette arbeidet. Ranunkler (hvite), Påskeliljer store og små) og Svibler.
Her ser du det ferdige resultatet. Blomstene er arrangert i glassvaser og helt enkelt satt på fatet. Ettersom fatet er gult, blir det mye av både gult og lilla, og derfor konkurrere disse fargene en del. Hvis du bare ser på blomstene, har jeg benyttet svært lite gult. Med et hvitt eller lilla fat ville det derfor blitt mye roligere. Men, jeg smeller til med en konkurrerende fargebombe i dette innlegget – det er jo tross alt gladpåske like om hjørnet 😉
Her ser du vasene jeg har satt de i. Lokkene er på her, men de har jeg skrudd av for bruk i arrangementet. Har du ikke slike vaser, kan du f.eks, bruke enkle kjøkkenglass 🙂
Gul og lilla er komplementærfarger, med det menes at de fremhever hverandre. En blomsterdekoratør har mye fargelære i sin utdannelse.
Komplementærkontrast
Komplementærkontrast blir ofte benyttet, fordi komplementærfarger forsterker hverandre (øker hverandres «strålekraft») og samtidig er de harmoniske når de blir satt sammen. Harmonien i mellom komplementærfarger skapes i det alle primærfarger (rød, gul, blå) er tilstede. Den sterkeste komplementærkontrasten er rødfiolett og gulgrønn.
I trekanten ser du primærfargene. Komplementærfarger er de fargene som står rett overfor hverandre i fargesirkelen.
(Ittens fargelære)
Kvantitetskontrast:
Dette er kontrasten mellom mengder eller størrelser. Når vi ser på fargene har de ulik «vekt eller størrelse», de har forskjellig lysintensitet. Eks. gul har sterk lysintensitet og tar derfor mye plass. Skal ikke gult være den dominerende fargen i et blomsterarbeid, må du passe på å ikke bruke for mye av den. Vi har en liten «regel» for det som sier at du ikke må benytte mer enn ca. 5-6 % av totalen.
Nysnø og friske, fargerike blomster – finnes det noe vakrere…? Ikke for meg 🙂 (Fatet kjøpte jeg for en 50 lapp på Clas Ohlson for ca. et år siden)