Nøttekuler med kaffe og julens aller beste sjokoladekake
Herlige nøttekuler i ulike størrelser må jeg bare lage hver eneste jul. 🙂 Julenøttenene har derfor ikke rukket å komme i hyllene på matbutikken før de er i handlekurven min. 😉 Det er greit å starte juleforberedelsene i god tid, spesielt dette hyggelige prosjektet som tar litt tid. Kjenner jeg deg, min kjære leser, så nøyer ikke du deg med å lage bare en nøttekule når du først setter i gang! 🙂 Nei, du vil nok ha en liten kolleksjon av store og små! 🙂 De er så nydelige å dekorere hjemmet med og dufter så deilig av kaffe. Superfine å gi bort i gave er de også. De jeg har gitt bort har falt i både smak og duft. 😉 Ikke nøl – sett i gang! 🙂
For å lage nøttekuler bruker jeg (kan også lage kuler av mose eller trespon) som regel isoporkuler. De kan kjøpes på gave- hobby- og sybutikker som Søstrene Grene, Panduro og Stoff og stil. Men, merk deg at det er kvalitetsforskjeller på isoporkulene. Noen av dem tåler varmlimet godt uten å smelte, mens andre ikke. Som du ser på bildet har jeg derfor dekket isoporkulen med mose for at ikke limet skal smelte og lage groper i isoporen. En annen grunn til å dekke kulen med mose er for å dekke åpningene mellom nøttene. Passer det med designet (tekstur og farge) du skal lage, er jo det flott! 🙂
Her ser du en av de isoporkulene som tåler varmlimet godt. 🙂 Tips: Det kan enkelte plasser på kulen bli litt for varmt, så det er greit å unngå for tykt lag med lim, men likevel nok til at nøttene sitter godt fast.
Har bare så lyst til å vise deg de flotte gaveposene fra Ikea dette året. 🙂 De må man kjøpe med en gang de kommer inn, for jeg dro tilbake allerede tidlig i desember, men da var de utsolgt. 🙁 Sikkert nye design neste år som er like fine. 🙂 Finnes i to ulike størrelser og til og fra lapper følger med. 🙂
Stødig gavepapir i samme herlige mønster. Klistremerker (til og fra) fra Kid interiør.
Nei, vi må vel videre med nøttekulene… Duftende kaffebønner (av ypperste kvalitet 😉 ) limes i kroker og kriker. NB: Ja, det er lett å brenne seg på fingertuppene, så vær forsiktig. Tips: etter mange kuler har jeg funnet ut at det er lettest å ta litt lim på hver og en kaffebønne før de trykkes på plass.
Denne kule dekor- reven i rustet stål kom jeg over på Vårtun Blomster på Steinkjer i fjor. Den kan kanskje komme til sin rett på en av kulene… 🙂
Jeg har laget slike nøttekuler tidligere, men da uten kongler på toppen av det hele. Dette er derfor litt nytt, men synes ideen/designet fungerer godt! Så lenge konglene ikke bygger for mye slik /den runde formen ikke «forstyrres», er det bra. 🙂
Tid for å bake julens aller herligste sjokoladekake. 🙂 Her ser du alt du trenger.
Julens aller beste sjokoladekake: Til 2 sjokoladebunner (20-22 form med bakepapir i bunnen) trenger du 200 g sukker og 2 egg som piskes til eggedosis, 200g hvetemel, 50 g kakao, 1ts natron, 1/2 ts bakepulver, 3 klyper salt røres sammen i en bolle. 0,5 dl raps- eller solsikkeolje, 1,5 dl kefir, 1 dl vann røres sammen i en annen bolle. Hell alt sammen i en og samme bolle og rør til en klumpfri røre. Fordel røra i formene og stek de ved 175 grader (over- og undervarme midt i ovnen)i ca 20-50 minutter. Avkjøl bunnene på rist.
Legg oversiden av den ene bunnen ned på kakefatet og dynk godt med nybrygget kaffe. Smør så et godt lag med sjokoladekrem over. Her er oppskrift på fantastisk sjokoladekrem: 1,5 dl, 175 g smør, 25 g brunt sukker og 3 klyper salt kokes opp i en kjele. Trekk kjelen av platen og rør inn 200 g melkesjokolade og 100 g mørk (70%) sjokolade til det smelter. Sett så sjokoladeblandingen i kjøleskapet i vel 1,5-2 timer til den er tykk og god. 🙂 Rør godt i kremen så den blir jevn og fordel den inni og utenpå kaken. Pyntes f.eks. med reven sjokolade, kokos eller annet du liker. Jeg valgte marsipanfigurer, litt kokos på toppen sammen med revet mørk sjokolade til jul. 🙂
Anbefales på det sterkeste! 🙂 Fikk mye skryt for denne av familien i jula, og om jeg må si det selv også så var den helt fantastisk! 🙂 God i flere dager 🙂
Tilbake til nøtte- og kaffe kulene og reven 😉
Her er alle kulene samlet og satt på metallfat fra Søstrene Grene. De små lysestakene er også fra SG. Kulen til høyre er også en ny ide fra min side. Her har jeg benyttet alt av nøtter, kapsler, småkongler og greiner mm. fra en «samleeske» (eller resteboks om du vil 😉
Slike kuler byr nok på litt større utfordringer når det kommer til utforming. Spesielt trickie er det å beholde den runde formen når det benyttes så mange ulike materialer. Trikset er bl.a. at materialene har noenlunde lik størrelse. 🙂
Litt overlappinger av materialer gir dybde i arbeidet. Her ser du tydelig hvordan det er gjort med å lime de små, spisse konglene ovenpå andre materialer. Det er også greit å lime materialer på hverandre (skape dybde i arbeidet) der hvor formen er litt vel ujevn. Håper du forstår hva jeg vil si 😉
Nøttekuler er supre gaver å gi bort til jul, gjerne med et til og fra skilt i tre som her (Blomster i Byhaven). Nøttene holder seg fine i mange, mange år fremover. 🙂 Her ser du forresten to underlag som er laget av greiner og bjørkeskive (en liten sokkel). De laget jeg ved påsketider og passer utmerket å ha nøttekulene på også (ikke bare store, organiske egg). Den lille puten laget jeg for flere år siden Decoupage; (servietter og lim på linstoff).
NB: er det mye synlig lim, er sjarmen med nøttekulene litt borte, synes jeg. 🙁 De skal se delikate og «fristende» ut, og aller helst uten noe form for synlig lim som forsimpler uttrykket. Tips: har du ikke en god limpistol, kjøper du en ny og ikke en slik bittteliten en!! Øv deg litt på å bruke den før du setter i gang.
Helt til slutt fikk jeg lyst til å reklamere litt for en snill og kreativ venninne av meg (Trude H Stavseth) som har tatt dette «reklamebildet» (det er ikke slik jeg ser ut når jeg står opp om morgenen kan du si!) 😉 for et av sine herlige designskjerf i høy kvalitet. Dette er en håndstrikket utgave fra Lexieknit. I tillegg designer hun andre i ull og silke (så behagelige!) med fotografier fra den norske floraen under merket Lexie. 🙂 Søk henne opp på Instagram da vel; @lexielove_ _ _ (utsalgssted på Sukker på Bakklandet og på nett) og se alt det nydelige hun har å tilby. 🙂 Varm klem fra meg til deg. Fleur