Luftig krans med hundekjeks og Cosmos
I dette innlegget skal vi lage en rund dekorasjon med hull i midten etter bestemte proporsjoner. Hele arbeidet skal bygges opp av mange, luftige hundekjeks og noen vakre Cosmos. På fagspråket kalles dette en runddekorert krans. 😉 Vanligvis benytter man en oasiskrans (underlag) til dette arbeidet, men ettersom jeg ikke har det for hånden, må vi løse det på en annen måte.
Et slikt oasisunderlag hadde vært kjekt å ha. De finnes med plast i bunnen eller et mer miljøvennlig papirmateriale.
Denne (negative) kransformen har jeg liggende i boden, så den må duge som underlag for å lage en dekorasjon med form og proporsjoner som en runddekorert krans. 🙂
Gjennomtrukket stikkmasse/oasis legges i kransen og hundekjeks snittes og stikkes inn helt ned til kanten både innerst og ytterst på formen.
Hundekjeks/Pipekjeks – Anthriscus sylvestris
Hundekjeks er den vanligste skjermplanten i Norge. Den er også blant de første skjermplantene som viser seg om våren. Den begynner å vise seg i april–mai og blomstrer i mai–juni. Hundekjeksen er en flerårig urt som vokser over hele landet. Den finnes i åpen skog, høystaudesamfunn, bekkedaler, veigrøfter, veikanter og på kulturmark. Den kan bli over 1½ m høy.
Vi må passe på å bygge opp arbeidet slik at vi får en jevn halvrund form med gode og harmoniske proporsjoner (Proporsjoner= forholdet mellom stamme og åpning) I dette arbeidet skal forholdet mellom kransstammen og hullet være ca. 1-1-1, (altså like stort hull som kransstammen er tykk). Ettersom hundekjeksen er transparent slik at oasis synes, dekkes oasis lett med Tillandsia mellom stilkene (mose kan også være et alternativ).
Hele arbeidet er bygget opp av hvit og grønn Hundekjeks. Her ser du tydelig grupperingen av de to fargene.
Tips/råd: Tegn gjerne skisser av hvordan du ønsker at sluttproduktet skal se ut: form/proposjoner, gruppering av farger/former etc.
Litt historikk om kransen:
Kransen er sannsynligvis det eldste blomsterarbeidet i verden. De første eksemplene på kranser kan dateres helt tilbake til oldtiden, hvor de ble brukt som et utmerkelsestegn, ofte i form av hodepynt. I egyptiske graver er det funnet rester av kranser og i skrifter fra den tid kan man lese at kransen var den dødes lønn eller et symbol på seier.Kransen symboliserte samtidig den livgivende sol og ble derfor brukt ved solfester som offergave til solguden Ra. Selv i dag er kransen det mest brukte blomsterarbeidet til sørge- og minnehøytideligheter.
Krans i dekorasjonsteknikk. Her er Cosmos på plass.
Kosmos- Cosmos bipinnatus – Kosmos eller pyntekorg er en vakker og svært blomsterrik sommerblomst som finnes i fargene hvitt, lys- og mørk rosa. Den tiltrekker seg sommerfugler og blomstrer utover høsten med store runde blomster. Ett- eller flerårige urter som trives best i sol, men også i halvskygge.
Hundekjeksen gir et luftig og lett preg. 🙂
Hvilken anledning kan et slikt arbeid brukes til?
Først og fremst benyttes runddekorerte kranser på denne størrelsen til sorgarbeid (begravelse/bisettelse), mens mindre kranser er flotte som bordpynt eller som dekor ved et inngangsparti eller på en dør.
Jeg valgte å sette kransen på et utebord i hagen (hvor det er tak over). Det hadde vært lekkert med en stor glasslykt med levende lys i midten av kransen. 🙂
På dette bildet ser hullet mindre ut enn det i virkeligheten er… Proporsjonene ser nesten ut til å være 2-1-2.! (minner da sterkt om en smultring i form og proporsjoner 🙂 ) Grunnen til det er at lyse materialer kan få kransen til å se større og bredere ut. Vi kan godt eksperimentere med kransens proporsjoner, men skal arbeidet brukes til sorg, anbefaler jeg å følge regler for gode og harmoniske proporsjoner.
Gode proporsjoner
Romerkransen regnes for å ha de mest harmoniske proporsjoner hvor forholdet er 1-1,6-1. Er kransåpningen er for liten, vil kransen virke tung og klumsete og uten gode proporsjoner. Er kransåpningen derimot for stor, vil kransstammen virke som en ramme rundt åpningen og dermed mangle tyngde og harmoni. Og ikke glem at materialenes farger virker optisk på kransens proporsjoner 😉
Kjære Blomstervenn! 🙂
Det ble en del faguttrykk denne gangen også, men jeg er overbevist om at du bærer over med det… Og er det alt for kjedelig vet jeg at du glatt hopper over teksten og heller fokuserer på bildene. 😉
Varm klem fra meg til deg
Hilsen Fleur