Høstlig dekorasjon med nyper og vidunderlig marengskake
Hei og huttetu hvor kaldt og rått det begynner å bli! Høsten begynner å ta skikkelig tak i oss! Nei, det er godt å komme seg inn i varmen og kose seg med noen fine blomster, levende lys og noe godt til kaffen 🙂 I dette innlegget lager jeg en meget enkel dekorasjon av tilgjengelige materialer fra hage, potteplante og kratt. I helgen fant jeg fram en gammel kakeoppskrift som jeg fikk så lyst til å prøve. 🙂 Kaken ble mer enn vellykket, om jeg må si det selv. 😉 Jeg rett og slett digger denne marengskaken og vil derfor dele den med deg, kjære følger og Blomstervenn. 🙂
Starter med å feste en pinnholder med fix (oasisfix) i bunnen av skålen for at oasis skal ligge stabilt. NB: Skålen må være ren og tørr for at fixen skal feste seg.
Gjennomtrukket stikkmasse (oasis) festes til pinholderen og kantene skjæres på skrå. Ettersom stilkene skal settes radialt i stikkmassen (alle stilkene går mot et tenkt punkt i midten) og dekorasjonen skal ha godt kontakt med underlaget, bør oasis være litt høyere enn skålkanten (ca. 1,5-2 cm.)
Jeg velger å starte med litt luftige Asparagus setaceus – Slørasparges eller Plumosus som de også kalles. Som du ser er alle stilkene satt inn mot et tenkt punkt midt i sikkmassen (radial grupperingsteknikk).
Plumosus – det grønne benytter jeg mest for å dekke oasis slik at dekorasjonen kan være åpen og ikke helt lukket i overflate. Litt synlig er jo det grønne, så det blir jo en del av helheten. 😉 Achillea settes også radialt inn. Her forsøker jeg å bygge opp en god halvrund form. Tips: Høyden og lengden ut fra skålkanten er like lang. Sett gjerne inn toppen og 4 blomsterstilker ned mot skålkanten og bygg videre fra det. Det gjør det mye enklere å få til formen.
Nyper stiftes med litt tykk tråd (19/27) som festes i oasis. Benytt gjerne gaffelstifting her.
Dekorasjonen skal være lik på hver side av midtaksen, altså optisk symmetrisk. Så her setter jeg inn materialene jevnt ut over formen, noe som gjør det hele mye enklere å få arbeidet i balanse (optisk). 😉 Hortensia i herlige høstfarger er nå også på plass i stikkmassen. Sørg for at alle materialene får et godt og rent skråsnitt før det settes inn, slik at de trekker optimalt med vann. 🙂
Så er det tid for å lage noe digg til kaffe´n! 🙂 Her er det marengs med brunt sukker som straks er klar for steking. 🙂 Følg med videre for denne bør du ikke gå glipp av! 😉
Himmelsk marengskake à la Fleur
Kakebunn: 3 eggeplommer, 1 egg, 80g sukker, 2 ss hvetemel, 1ts bakepulver Slik gjør du: Pisk eggeplommer og egget luftig med sukker. Sikt i hvetemel med bakepulver. Has i en kakeform (26 cm) og stekes på rist. 150 grader i 15-20 minutter.
Marengsbunn: 3 eggehviter, 170 g brunt sukker. Slik gjør du: Pisk eggehviter stive, tilsett brunt sukker og pisk videre til tykk marengs. Stekes i kakeform (26 cm. med bakepapir i bunnen) på rist midt i ovnen ved 150 grader i 60 minutter. Ta kaken ut av ovnen og dryss peanøtter og hakket, mørk sjokolade over den varme marengsen. NB: La den avkjøles helt i formen.
Sjokoladekrem: 75 g smør, 100g kokesjokolade, 100 g melis, 2 eggeplommer. Slik gjør du: Smelt smør og kokesjokolade og rør sammen til en jevn masse. Ta kjelen av platen og rør inn melis og eggeplommer med en stålvisp. Tips: Sprekker/deler blandingen seg, ta noen dråper med kaldt vann i blandingen så blir den topp igjen 🙂
Fyll: Pisk 5 dl. kremfløte (holder med 3dl, men jeg elsker mye krem) med en teskje sukker.
Montering: Legg kakebunnen på et fat og smør sjokoladekremen jevnt utover. Dekk så med krem og sett på plass marengsbunnen på toppen 🙂 Lykke til med herligheten! 🙂
Som du ser trenger man ikke mange ulike materialer eller en typisk blomst, f.eks. roser, Gerbera osv. (håper du forstår hva jeg mener her) for å få til et helhetlig produkt. Et blomsterarbeid kan godt være enkelt med en del staffasjematerialer, og ikke inneholde flere ulike farger for å være spennende å se på.
Men, valører er viktig for at arbeidet ikke skal bli statisk og kjedelig å se på. Ulike valører i grønt og hvitt er derfor nødvendig her. 🙂 Teksturkontraster er også viktig i blomsterarbeider (følbar og synlig overflate). Nypene er glatte og blanke (synes mer i virkeligheten enn på bildet), noe som gir god kontrast til de andre mer matte og urolige materialene. De fremhever altså hverandre. Litt produktanalyse har vi alle godt av en gang i blant 😉
Måtte bare dele dette fine bildet og et til… 🙂 Jeg velger ofte å ta en tur gjennom Stiftsgårdsparken her i Trondheim sentrum for den er så flott med alle de nydelige trærne, brusende vann fra fontenen og ikke minst alle de nydelige blomstene.
Stiftsgårdsparken er en park i tilknytning til Stiftsgården. Stiftsgården er på 3 000 m² og var tidligere lukket. Under renoveringen av parken i perioden 1996 – 1997 ble parken åpnet og innarbeidet i et sammenhengende gangstrøk mellom Bispegata og Jomfrugata. Parkens kongemonument over Kong Olav V er utformet av Harald Wårvik. I 2004 ble det massive gjerdet mellom parken og Sommerveita fjernet og erstattet med smijerngjerde med port, slik at parken fikk direkte adkomst til Torget.[1]
«Stiftsgaardshaven» på 1920-tallet Foto: Nasjonalbibliotekets bildesamling.