Hortensia – en overdådig blomst som klarer å sjarmere de aller fleste. :)
Hydrangea macrophylla
Stuehortensia
Familie: Saxifragaceae/Sildrefam
Hortensia er en litt gammeldags plante som igjen har blitt veldig populær, og det over hele verden.
Med sine bugnende, lekre blomsterklaser i ulike farger og nyanser, klarer den å sjarmere selv den mest ”kresne og snobbete minimalist”! 😉 Ingen tar vel skade av litt romantisk stemning i heimen på terrassen eller i hagen? For romantikk lyser det av denne blomsten! Det er ikke for ingenting at den ofte benyttes i brudearbeider.. 🙂
I neste blogginnlegg viser jeg deg hvordan du kan lage et lekkert, lavt arrangement med Hortensia, lerk og epplegreiner. Dette er også materialer som de fleste blomsterallergikere tåler.
Her ser du et utvalg av lekre farger og nyanser som finnes.. Jeg er svak for dem i dus rosa og skittenrosa..Hva med deg?
De hvite og epplegrønne sortene er også lekre…
La deg friste av vakre vannfarger.
Vi kjøper Hortensia i full blomst, enten som potteplante, snittblomst eller utplantingsplante.
De fleste av oss kjøper den nok som potteplante, men i de senere årene har Hortensia også vært lettere tilgjengelig som snittblomst i form av buntvare (i enkelte blomsterbutikker). At tilgangen på flere blomstersorter blir lettere, synes jeg er supert! Vi har jo lyst på mer enn 1-2 greiner og vi vil jo at det skal bugne litt, i hvert fall av og til! 🙂
Stell av Hortensia som potteplante
Plassering:
Settes så lyst som mulig, men trives ikke i sterk sol og for varm innetemperatur (kan lett gi slappe blomsterklaser)
Setter du Hortensiaen litt kjøligere på natten eller når du ikke er hjemme beholder du blomstene mye lenger.
Vanning:
Må ha godt med vann, kan gjerne sette hele potten i vann til den har drukket ferdig. Den må likevel ikke stå i vann, da drukner den!! Tåler slett ikke tørke!! Liker å dusjes på bladene. Er ikke glad i kalkvann. Liker sur jord.
Slik bør den vannes:
fyll en bøtte med forholdsvis kaldt vann og dypp planten (potten) i vannet. Når du ikke hører at det bobler mer, tar du den opp. Jorden er da mettet på vann. La planten få renneav seg overflødig vann før du setter den i potteskjuleren sin.
Lurer du på hvorfor hortensia blomstrer tilsynelatende hele året?
Det er fordi gartneriene driver dem frem i drivhus, og på den måten manipulerer blomstringstiden.
Jeg prøver nå ut Grow – in potter til alle urtene mine.
Tips: Grow – in selvvanningspotte skal visst være super til planter som vil ha mye vann. Potten er laget av et materiale som regulerer vanntilførselen, slik at du ikke trenger å vanne så ofte. 🙂
NB: Jeg har kjøpt meg flere og skal prøve de ut. Du får vite hvordan jeg synes de fungerer etter hvert her på bloggen 🙂
Gjødning:
Gjødsle med flytende surjordsnæring hver 14. dag fra februar til oktober (vekstperioden).
Skadedyr:
Kan få bladlus og spinnmidd. Mine Hortensia har aldri fått det! 🙂
Tilgjengelighet:
Store deler av året.
Bruk som snitt:
Jeg benytter den ofte som snitt. Blomsten egner seg også godt til tørking. Du kan f.eks. binde en krans mens blomstene er friske, for så å la kransen tørke. NB: I høst skal jeg vise deg hvordan du lager deg en lekker høstkrans med Hortensia 🙂
Bilde: Pinterest
Utplanting:
Hortensiaen kan plantes ut i slutten på mai, i hagen eller i potter. Gjødsle med granula for det egner seg godt ute. NB: bør stå på en litt skyggefull plass.
Stuehortensia er ikke så hardfør som de opprinnelige hagesortene og vil nok ikke klare seg ute om vinteren dersom man ikke bor i et mildt klima. Men prøv, kanskje den overlever 🙂
Du kan ta den inn om vinteren og oppbevare den kjølig og gi den vann i ny og ne gjennom vinteren. Du kan plante den ut i slutten på mai.
Se på denne da!! Bare skjønnnnnnnn! Eller hva? 🙂
Hortensiaens farge avhenger av jordens pH-verdi
Hortensia reagerer på pH-verdien i jorda og derfor kan blomstene skifte farge. Er planten dyrket ved lav pH vil blomsterfargen bli blå eller lilla. Blåfargen kan forbedres ved å blande aluminiumsulfat i jorda. Dyrkes planten i en alkalisk jord (med høy pH) vil blomsterfargen bli rød eller rosa. «Forever Pink» er en sort som alltid er rosa. «Bouquet Rose» er en spesiell sort på den måten at den blir blå i sur jord, og rosa i kalkholdig jord. Det er bare de hvite sortene som ikke skifter farge uansett surhetsgrad i jorda. Vil du bevare dine blå Hortensia, må du derfor gi de næring for surjordsplanter.
PH= surhetsgrad i vannløsninger
-
PH under 7= sur
-
PH over 7= basisk
-
PH7= Nøytral PH, RENT VANN
Ekstraopplysning:
Navnet betyr vannkar eller fat. (Hydrangea er avledet av hydor = vann, og aggeion = fat eller kar.)
Planten ble oppkalt etter kona til den franske botanikeren Philbert Commerson, Hortensia Baret, som var den første som beskrev planten i 1767.
Det finnes omtrent 90 forskjellige hortensiaarter i Kina og i Nord- og Sør-Amerika
Hagehortensia
Hagehortensia er nesten samme variant som vi har som potteplanter, men en del mer hardfør og har et sterkere rotsystem. Om sommeren planter vi de ut i krukker og bed. Selv kjøper jeg alltid Hagehortensia i slutten av mai og planter dem i store utepotter. De blomstrer hele sommeren fram til slutten av høsten (månedsskiftet sept/okt).
Ettersom de er så store og bugnende, gjør det ingenting om jeg høster litt av dem til bruk i blomsterarbeider. Jeg velger å ikke gi de surjordsnæring for jeg synes det er spennende å se hvordan de forandrer farge eller valør.
Syrinhortensia (Hydrangea paniculata) er en kjent og svært populær hageplante.
Her er en nydelig sort som heter Vanilla Fraise (vanilje og jordbær)
Når alle de andre plantene i hagen begynner å få høstfarger, begynner Syrinhortensiaen å blomstre. Den får så tunge blomsterklaser at de ofte tynges ned mot bakken. Grunnen til at den er så populær, er nok fordi den har store, flotte, kremhvite blomsterskjermer som har lang blomstringstid, helt til snøen kommer! Syrinhortensiaen kan skjæres tilbake om høsten for den blomstrer på årsskudd. Den er ganske hardfør (H5) og kan plantes i store deler av landet. Syrinhortensia liker humusrik jord med jevn fuktighet, og lav pH. Den foretrekker også jord som er godt drenert.
Tips: blomstene er fine å tørke og bruke i blomsterarbeider.
Hvis du er en av dem som ikke har vært så begeistret for Hortensia, så håper jeg du er det nå!
Blomsten er verdt å elske! 😉
Håper du går en blomstrende vår i møte! 🙂
Klem fra meg
Fleur