Få tipsene til å lage en vakker mosekrans og himla gode brownies
Endelig kan juleforberedelsene starte her i huset! 🙂 Mannen og jeg har pusset opp to soverom og en bod, så nå får det holde med husfiksing for en stund. Fint har det blitt med nye farger, tapeter og interiør. Har du lyst til å se bilder av rommene, så kan jeg røpe at de kommer etter hvert her på bloggen. 🙂 Men nå skal det dreie seg om å lage mosekrans dekorert med herlige naturmaterialer i ulike bruntoner. Min supre oppskrift på brownies med maldonsalt, karamell, sjokolade og peanøtter har jeg også lyst til å dele med deg, kjære Blomstervenn. God fornøyelse. 🙂
Du trenger et fast og jevnt halmunderlag. Dette kan du kjøpe ferdig på blomsterbutikken eller vikle til selv. Her ser du jeg har strammet det litt ekstra til med vikletråd. Tynn pyntestreng på spole (Mester Grønn) brukes til å feste mosen til halmkransen. 🙂
Denne flatmosen har jeg kjøpt inn, men du kan også plukke i naturen hvis det fortsatt er mulighet for det der du bor. Jeg er litt på etterskudd når det gjelder innhøsting av div. naturmaterialer, og mose var noe av det jeg skulle sanke sammen med en venninne i helgen, men all snøen som nettopp dalte ned satte en stopper for det.
Tips: Ta av overflødig jord på baksiden av mosen slik at den blir jevn og fin når den legges på kransen. Brett mosen litt inn i skjøtene slik at overlappingene ikke blir synlige. På denne kransen har jeg valgt å legge mose på begge sider for å få en god og rund form på kransstammen. Har du ikke så mye mose (for det går en de)l, bør du kun dekke forsiden av kransen, men sørg for å skjule all halm så den ikke er synlig når den henges opp.
Tips: Forsøk å feste mosen til kransen uten å vikle for mange omganger. Det er jo den pen og naturlige mosen som skal være fremtredende. Miljømessig er det jo også bra. 🙂 Er kransen litt ujevn, klemmer du litt inn her og der.
Fleurs favorittbrownies som skal lages dagen før bespisning: Bunnen: 275 g meierismør, 150 g kokesjokolade, 4 egg, 500 g sukker, 250 g hvetemel, 125 g lys kokesjokolade
Slik gjør du: Smelt smør og mørk kokesjokolade sammen, visp lett sammen egg og sukker (ikke eggedosis). Veksle mellom å sikte hvetemel og helle i avkjølt sjokoladesmør i eggeblandingen. Rør inn med en slikkepott og hell alt i en bakepapirkledd liten langpanne (20×30 cm.). Til slutt drysser du over lys kokesjokolade i grove biter. Stekes ved 175 grader i 30-35 minutter. Avkjøl browniesbunnen i langpanne til dagen etter.
Salt og myk karamell: 300 g sukker, 3 ss vann, 3 dl kremfløte, 125 g. meierismør, 0,5 ts maldonsalt. Slik gjør du: Sukker og vann i en tykkbunnet kjele og la blandingen koke uten å røre. Du ser at blandingen først tørker inn for så å at sukkeret smelter og blir flytende og lysebrunt. Dette tar ca. 10-15 minutter. Nå tilsetter du smøret (terninger) og rører rundt i karamellen slik at alt smelter sammen. Ta så kjelen av plata. Kok opp kremfløte i en annen kjele og hell så den varme fløten (litt og litt) i kjelen med karamellen. Rør godt og la det småkoke i ca. 5-6 minutter mens du stadig rører. Ta kjelen av platen og la den avkjøles. Sett den så i kjøleskapet til dagen derpå. Dagen etter tar du bunnen ut av formen og smører på karamellkremen. Jeg drysser gjerne salte peanøtter og grove biter av sjokolade over også 🙂 Lykke til med herligheten 🙂
Her ser du kransen ferdig dekorert med Scimmia, Eucalyptus og lerkekongler på grein. Dusj kransen ofte med kaldt vann slik at materialene holder seg friske/spenstige og fine i fargen.
Scimmia og Eucalyptus har jeg stiftet (gaffelstifting) og stukket med to bein inn i kransstammen, mens lerkekonglene er ganske enkelt limt på med limpistol. Her ser du det har kommet til litt bling også i form av noen små gullkuler. 🙂
Nå skal jeg vise deg teknikken for Gaffelstifting. Følg nøye med for dette krever litt trening for at det skal sitte. Når du første får teken på det, er det genialt å kunne. Det åpner dører for mange andre ting du kan gjøre i faget. 🙂
Bøy (19 tråd) strengen og legg løkken på baksiden av materialet du holder mellom fingrene på denne måten. Det ene «beinet» skal være litt kortere enn det andre.
Ta så det lengste beinet/strengen og dra det resolutt (bestemt) mot deg. Se nøye hvordan jeg holder materialet vannrett ut fra kroppen på denne måten.
Litt vanskelig å vise fortsettelsen, men du lager på en måte en sveiv (som på en gammel bil) som du sveiver to – tre ganger rundt (mot deg) stilken og den korte strengen. Materialet må sitte godt fast i strengen. Lykke til. 🙂
Slik skal de se ut etter at du har klippet strengene i noenlunde lik lengde. 🙂
Materialene stikkes/festes godt fast i kransstammen. Scimmia (uteplante) har nydelig bladverk som også kan stiftes og festes til kransen. Akkurat i dette arbeidet har jeg valgt å ikke ha det med.
Må bare vise deg en annen og litt «sunnere» og lettere variant av Browniesene mine. 😉 Her har jeg droppet karamellen og kun strødd grovhakket sjokolade og peanøtter over røren i formen før steking. 🙂
Som du ser har jeg ikke valgt å sette til materialer rundt hele kransstammen, men heller på ca. 2/3 deler av den. Komposisjonen er på den måten tydelig A-symmetrisk. Proporsjonene (forholdet mellom kransstammen og hullet i midten er 1:2:1, altså hullet er det dobbelte av kransstammen. Rytmen mellom de ulike materialene er jevn og derfor rolig og behagelig å se på. Ingen spenning der altså, i forhold til at jeg har valgt den klare a-symmetrien i komposisjonen ellers som skaper spenningen. Det lønner seg å være bevisst sine valg for å få et godt resultat! 🙂
Lerkekonglene har jeg limt på med limpistol til slutt. De sitter på stilken sin. Når det kommer til teksturer i materialene, så er de ganske like (grove og matte), bortsett fra de små og blanke gullkulene. Fargemessig er det varme brunrøde toner som står i kontrast til den grønne mosen (komplementær).
Tips: Vil du at lerkekonglene skal sprette skikkelig ut slik som disse, bør du ta de inn i varmen slik at de tørker godt opp. 🙂 Fakta: Lerk og Gullerk er i de eneste trærne i furufamilien som feller nålene om høsten og er derfor lettest å benytte etter dette. Nålene visner/henger raskt uten jevn vanntilgang, så de egner seg ikke i blomsterarbeider som ikke gir det.
Håper du får nytte av noen av tipsene mine og at du får lyst til å lage de supergode browniesene. Jeg lover deg fest i munnen 😉 Ha det godt så lenge, så håper jeg vi treffes her inne om ikke så alt for lenge. Varm klem fra meg til deg. Fleur 🙂